Wereldwijd zaken doen

Het ene moment zit hij met zijn neus in een woordenboek voor het schrijven van een mailtje naar iemand uit Suriname of Nieuw-Zeeland. Het andere struint hij de beurzen in de U.S.A of Polen af en ontmoet allerlei bestaande en ook nieuwe zakenpartners. Marc van Ravensteijn doet al jaren internationaal zaken. Hier het hoe & waarom:

Marc: “Veel begrafenisondernemers vinden in eigen land niet de auto die ze zoeken, en komen dan – meestal via het Internet – bij ons terecht. Behalve dat The Hearse & Limo Company een zeer goede naam heeft, kunnen we een enorm breed gamma aan modellen leveren. Van chique en ultramoderne Mercedes combi’s tot de klassieke Amerikanen, Lancia overbrengwagens en zelfs Hot Rods. Door de jaren heen hebben we een naam opgebouwd en zijn zeer actief in de social media waardoor onze site goed wordt gevonden en bezocht. Dit is dus niet iets wat ons overkomt, maar waar wij actief aan bouwen. Klanten weten dat wij wereldwijd zoeken naar de juiste auto voor hen en die afleveren in het land waar hij nodig is.”

Met handen en voeten

Dat hij soms met handen en voeten moet communiceren met een Franssprekende Belg, of woorden moet opzoeken voordat hij mailt, is geen enkel punt voor Marc. “Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat er zaken misgingen omdat er taalbarrières waren. Want uiteindelijk gaat het erom dat je open staat voor de wensen van de klant. Mensen – of ze nu in India of in Alaska wonen – voelen of er sprake is van goede dienstverlening en service en goede wil. Daarbij komt: no guts, no glory! Het is dus ook een kwestie van gewoon durven en doen.”

Het internet, waardoor je elkaar bij het zakendoen niet ziet, vormt daarbij geen enkele belemmering voor Marc. Integendeel! “Ik doe tegenwoordig vaak virtueel zaken: per mail, Messenger en via Facebook, waarop we 5352 internationale volgers hebben. Zo heb ik laatst een Amerikaanse auto, die in Florida, U.S.A stond, gekocht van een Hongaar. Die auto haalden we naar Amsterdam om verbouwd te worden en ging daarna door naar een klant van ons in Polen. En het grappige was: ik heb zowel de verkoper als de koper in dat hele proces niet eens ‘live’ gezien.”

11

Aanschuiven voor een maaltijd

Door de jaren heen vogelde Marc zelf uit wat belangrijke punten zijn als het gaat om rouwauto’s in de verschillende landen. In Zuid-Europa is de sfeer los, je schuift al gauw aan voor een maaltijd bij de familie: ‘Hier, heb je nog een wijntje’. In het noorden is men zakelijker en meer organisatiegericht en ligt de standaard hoger. En in de U.S.A. wordt er vooral korte termijn gedacht: men wil vandaag de winst. In Nederland ligt de lat erg hoog, men wil de beste kwaliteit en het juiste product dat perfect aansluit bij de wensen. En daarvoor wil men best betalen! De combinatie van het hoge niveau en zakendoen in een leuke sfeer zal mij altijd blijven boeien.”